05.04.2024

Bayram İkramları: Pratik Tatlı ve Tuzlu Tarifler

 

11 ayın sultanı Ramazan’ın en güzel hediyesi Ramazan Bayramı’dır. Bir ay boyunca belirli saatler içinde yeme ve içmeden uzak duran insanlar bir ayın sonunda 3 günlük bayram yaparak hem akraba bağlarını güçlendirirler hem de ağızlarını tatlandırırlar. Ramazan Bayramı ikramlıkları her evin olmazsa olmazlarıdır. Çünkü bayram demek ikram demektir. Gerek tatlı gerekse tuzlu ikramlıklarla misafirlerin damakları şenlenir. Bunun için ikramlıkları hazır almak yerine kendiniz yapmak isteyebilirsiniz.

Ramazan ayı hem bereket hem de tasarruf ayıdır. Bu ayın ardından gelen bayramda da tasarrufun devam ettirilmesi esastır. Bildiğiniz üzere bayramda ikramlık tatlılar denildiği zaman akla onlarca farklı çeşit gelir. Türk mutfağının zenginliği ortaya birbirinden leziz ve iştah kabartıcı tatlılar çıkarır. Baklava, şöbiyet, soğuk baklava, sütlü Nuriye, burma, şekerpare, fındıkpare, kalburabastı, revani, hira tatlısı, tulumba, lokma gibi başlıca bayramlık ikramlar hemen her evde yerini almaktadır.

Tatlı çeşitleri kadar tuzlu ikramlıklar da Türk mutfağında mühim bir yere sahiptir. Çünkü yalnızca tatlı tüketmek açlığı gidermeyebilir ve bol tüketildiği zaman rahatsız edebilir. Bu sebeple tatlıların tuzlu yiyeceklerle dengelenmesi gerekir. Üstelik tuzlular daha doyurucudur. Misafirlerinizin severek tüketeceği tuzlu bayram ikramlıkları kolay ve hızlı bir şekilde hazırlanabilmesi dolayısıyla hem zamandan hem de enerjiden tasarruf etmenize olanak tanır.

Tuzlular da en az tatlılar kadar rağbet görür ve çok geniş bir seçenek yelpazesi barındırır. Tuzlu kurabiyeler, poğaçalar, simitler, krakerler, kekler ve börekler Türk mutfağının en sevilen lezzetleri arasında yer alır. Kolay ve zahmetsiz bir biçimde hazırlayabileceğiniz tuzlu bayram ikramlıkları ile misafirlerinize güzel bir sunum yapabilirsiniz. Her evde yaygın bir şekilde tüketilen börekler hem görüntüsü hem de lezzetiyle ön plana çıkan tuzlular arasında bulunur.

Börek, yufka kullanılarak yapılan bir yiyecektir. El açması yufka ya da hazır yufka kullanılan bu leziz tuzlunun pek çok farklı çeşidi mevcuttur. Son dönemlerde popüler hale gelen ve yufka kullanılmadan yapılan bayram ikramlıkları tarifleri ile siz de yufkaya ihtiyaç duymadan damak çatlatan börekler hazırlayabilirsiniz. Artan ve bayatlayan ekmeklerinizi değerlendirebileceğiniz pratik bir tarifle siz de orijinalinin lezzetinde börek hazırlayabilirsiniz.

bayat pide böreği

Bayat Pide Böreği Tarifi

Bayat ekmekler artık israf edilmeden değerlendirebildiği için aranan gıdalar olmaya başlamıştır. Bayat pide kullanılarak hazırlanan ve beğeni toplayan tuzlular arasında böreğin yeri başkadır. Keyifle hazırlayacağınız bayram ikramlıkları tarifi içinde bulunan börek, enfes tadı ve şık görünümüyle ön plana çıkar. Malzemeleri her evde bulunan bu böreği çok kısa bir süre içinde hazırlayıp tavada ya da fırında pişirebilirsiniz.

Bayat pide böreği için Ramazan pidesi kullanabileceğiniz gibi normal ekmek de tercih edebilirsiniz. 1 bayat pide, 300 ml süt, 2 adet yumurta, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 50 gram beyaz peynirle hazırlayabileceğiniz bu tuzlu için damak zevkinize göre maydanoz, dereotu veya yeşil soğan ilavesi de yapabilirsiniz. Kullanacağınız tavayı ya da fırın tepsisini yağlamak için bir miktar Ayçiçek yağından faydalanabilirsiniz. Ayçiçek yağının yanı sıra zeytinyağı ya da tereyağı da tercih edebilirsiniz.

Pratik bayram ikramları arasında yer alan bu börek için bayat pideleri elinizde ufak parçalara ayırın. Uygun bir kapta yumurtaları, yağı, sütü, bir tatlı kaşığı tuzu (kendinize göre ayarlayın) ve 1 paket kabartma tozunu karıştırın. İsteğe göre kıydığınız yeşillikleri ve ezdiğiniz peyniri karışıma ekleyin. Bayat pideleri karışıma batırıp çıkararak yağladığınız tepsiye veya tavaya dizin. İsteğe göre pidelerin üstüne kaşar peyniri serperek kalan pideleri kaşarların üstünü kapatacak biçimde sıralayabilirsiniz.

Fırın tepsisiyle yaptığınız böreği önceden ısıttığınız 200 derecelik fırına sürün. Böreği tavada yaptıysanız kısık ateşte her iki tarafı kızarana dek pişirin.

 

şöbiyet

Milföyden Şöbiyet Tarifi

Hem Ramazan ayı içerisinde hem de bayram boyu tercih edilen tatlılar arasında yer alan şöbiyet Arapçada varbat olarak bilinen bir Türk tatlısıdır. Görüntüsü muskayı andırır. Genel olarak kaymakla birlikte servis edilen bu tatlı aslen Arap mutfağına aittir. 13 kat baklavalık yufka kullanılarak hazırlanan şöbiyetin dış katmanı son derece çıtır, içiyse yumuşak ve bol şerbetlidir. 

Bayram için ikramlıklar arasında önemli bir yere sahip olan şöbiyet her ne kadar Arap mutfağından Türk mutfağına geçmiş olsa da günümüzde Türk mutfağının en sevilen tatlısı haline gelmiştir. İrmik, süt ve fındık/ fıstık/ceviz ile yapılan krema dolgusu şöbiyetin lezzetini artıran bir unsurdur. Biraz meşakkatli gibi görünen bu tatlıyı çok daha pratik bir biçimde hazırlamak da mümkündür.

Favoriniz olmaya aday bayram ikramlıkları arasında yerini alacak milföyden şöbiyet tarifi için milföy hamuru, 1 yemek kaşığı tereyağı ve ceviz içine ihtiyacınız olacaktır. Kaymağı için 3 yemek kaşığı irmikle 1 buçuk su bardağı sütü koyulaşana dek pişirip soğutun. Şerbetini 1 su bardağı, 1 su bardağı şeker ve 1 tatlı kaşığı limon suyu kullanarak hazırlayabilirsiniz. Suyla şekeri 5 dakika kaynatıp limon suyunu sonra ilave etmeniz elzemdir.

 

Donuk haldeki milföyler yumuşayınca her birini 4 eşit parçaya bölün. Böldüğünüz her milföye hazırladığınız kaymaktan koyup toz fıstık ekleyin ve muska biçiminde kapatın. Borcam tepsiye sıralayıp erittiğiniz bir miktar tereyağını üzerlerine sürün ve 180 derecede kızarana dek pişirin. Fırından aldığınız tatlıyı 2-3 dakika bekletip soğuyan şerbeti üstüne dökün. Soğuyunca servis edebilirsiniz.

 

Bu Yazıyı Paylaş
Diğer Lezzet Bilgileri

Sağlıklı yaşam, dengeli ve sağlıklı beslenmeye dair daha fazla bilgi için diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz.